Makaroniki na 4 sposoby

    Makaroniki na 4 sposoby

    28polubień
    1godz.4min.


    Zrobione przez 102 osoby

    Lekkie, delikatne i przepyszne makaroniki. Wcale nie takie trudne do przygotowania. Ten przepis to cztery w jednym! Z tej samej bazy, po wymieszaniu odpowiednich dodatków, wychodzą ciasteczka cytrynowe, pistacjowe, czekoladowe i truskawkowe. Palce lizać! Zobacz nasz przepis video z tymi ciasteczkami!

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • Makaroniki
    • 6 białek
    • szczypta soli
    • 400 g cukru pudru
    • 250 g drobno zmielonych migdałów
    • 1-2 krople barwnika spożywczego (żółty, różowy, brązowy, zielony)
    • Krem
    • 240 g masła
    • 350 g cukru pudru
    • 2 łyżki śmietany kremówki
    • 1 łyżka ekstaktu waniliowego
    • 1 łyżka skórki cytrynowej
    • 1 łyżka gorzkiego kakao
    • 1 łyżka zmielonych pistacji
    • 1 łyżka dżemu truskawkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.4min. 

    1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać łyżkę cukru pudru i dalej ubijać. Przesiać i dodać połowę cukru, zmiksować na wysokich obrotach. Dodać pozostały przesiany cukier puder i miksować, aż składniki się połączą.
    2. Dodać zmielone migdały i delikatnie mieszać szpatułką od dna, aż ciasto będzie gładkie i zacznie układać się we wstążki.
    3. Rozdzielić masę do 4 misek. Do każdej dodać 1-2 krople barwnika: różowego, żółtego, brązowego i zielonego, wymieszać.
    4. Do woreczka dekoratorskiego nakładać masę i wyciskać ciastka dowolnej wielkości. (Woreczek trzymać prostopadle do blaszki). Do każdego koloru używać czystego woreczka.
    5. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Ciastka odstawić na 30 minut.
    6. W międzyczasie przygotować krem. Zmiksować masło, dodać cukier puder i zmiksować na jednolitą masę. Dodać śmietanę i wanilię, i miksować, aż krem będzie puszysty.
    7. Rozdzielić krem do 4 misek. Dodać do jednej dżem, do drugiej zmielone pistacje, do trzeciej kakao, a do czwartej skórkę cytrynową. Dobrze wymieszać i odstawić.
    8. Makaroniki piec w nagrzanym piekarniku przez 14 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie smarować płaską stronę ciastka kremem o pasującym kolorze i składać z drugim. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    rada

    Żółtka można wykorzystać do innych potraw: creme brulee, musu cytrynowego albo do lodów.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Makaroniki
    Makaroniki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    TosiaWięcławska
    10

    mnie z kolei wyszły zbyt duże XD - 12 lut 2014

    JuliaFroemer
    autor:
    10

    są przepyszne - 07 gru 2013

    MilenaSadurska
    9

    Wyszły zbyt płaskie - 15 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis