Najlepszy spód do pizzy

    Najlepszy spód do pizzy

    32polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 18 osób

    Ciasto z tego przepisu wychodzi doskonałe - miękkie w środku z chrupiącą skórką. Wystarczy dodać ulubione składniki i pyszna pizza gotowa! Zobacz nasz przepis video!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 pizze

    • 350 ml ciepłej wody
    • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru muscovado
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli
    • 425 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Do dużej miski nalać wodę i rozpuścić w niej drożdże i cukier, odstawić na 10 minut.
    2. Dodać oliwę i sól, wymieszać. Następnie dodać połowę mąki i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i, dodając resztę mąki, wyrabiać, aż ciasto przestanie się kleić. Miskę natłuścić oliwą, przełożyć do niej ciasto i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    3. Ciasto uderzyć pięścią kilka razy, uformować kulę i odłożyć na 1 minutę.
    4. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    5. Ciasto rozwałkować na cienki placek i nałożyć ulubione dodatki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 -20 minut.
    6. Jeśli pieczecie pizzę na blaszce, należy ją lekko natłuścić, uformować na niej ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut, a dopiero później nakładać dodatki.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak zrobić najlepszy spód do pizzy
    Jak zrobić najlepszy spód do pizzy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    oleńka
    autor:
    4

    Bardzo dobry przepis - ciasto fajnie wyrasta i dobrze się rozciąga. Jednak mi zabrało więcej mąki (dodatkowo z 3/4 szklanki). Dodałam całą mąkę w misce i wyrabiałam też w misce, nie na stolnicy, no i dodałam zwykły cukier, a nie muscovado. Nie wałkowałam ciasta, tylko rozciągałam łapkami na blaszce Wychodzą 2 pizze o dość puchatym cieście. - 21 lut 2014

    Efeb13
    autor:
    3

    Wysmienite! - 11 paź 2014

    IwonaFalińska
    1

    Fajny przepis tylko więcej mąki potrzebowałam. - 22 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis