Schab ze śliwkami po śląsku

    Schab ze śliwkami po śląsku

    3polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowy przepis na soczystą pieczeń nadziewaną suszonymi śliwkami. Niezwykłego aromatu dodaje śliwowica! Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg schabu bez kości
    • 400 g suszonych śliwek kalifornijskich
    • 150 ml śliwowicy
    • 1 łyżka majeranku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Suszone śliwki namoczyć w śliwowicy, odstawić na 30 minut.
    2. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Długim nożem naciąć mięso wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała kieszeń. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki.
    3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
    4. Owoce odsączyć, śliwowicę zachować. 3/4 śliwek włożyć w kieszeń w mięsie. Zabezpieczyć wykałaczkami.
    5. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny. Obłożyć pozostałymi śliwkami i polać śliwowicą.
    6. Piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wyciekającymi sokami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis