Naleśniki z dżemem, pomarańczą i białym serem

    Naleśniki z dżemem, pomarańczą i białym serem

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Połączenie pomarańcz, dżemu truskawkowego oraz delikatnego białego sera otoczonych w wybornym cieście naleśnikowym. Idealna kompozycja na letnie dni.

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto na naleśniki
    • 2 jajka
    • 3/4 szklanki mąki
    • 1/3 szklanki mleka
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki wody
    • Nadzienie
    • 220g białego sera
    • 2 łyżki śmietany
    • 1 łyżka cukru wanilinowego
    • 1 pomarańcza
    • 3 łyżki oleju
    • 5 łyżek dżemu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W misce roztrzepać jajka.
    2. Dodać mąkę i mleko i zmiksować na jednolitą masę.
    3. Dodać płaską łyżkę cukru, szczyptę soli, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 3 łyżki wody i wymieszać.
    4. W oddzielnej misce wymieszać biały ser z 2 łyżkami śmietany i płaską łyżką cukru wanilinowego.
    5. Obrać i pokroić pomarańczę na małe kawałki.
    6. Na patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury.
    7. Wlać małą chochlą ciasto na rozgrzaną patelnię. Przechylać patelnię, aby ciasto się równomiernie rozlało. Smażyć na wysokim ogniu ok. 1-2 minuty z każdej strony.
    8. Nałożyć na naleśnik trochę farszu serowego, dżemu i kawałki pomarańczy i zwinąć w rulonik. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis