Kremowy pudding ryżowy

    (4938)
    45 min

    Ten przepis na pudding ryżowy należy do mojej mamy. Jest najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam i dostaje świetne recenzje od wszystkich, którym go podaję. Można posypać gałką muszkatołową lub cynamonem. Aby pudding był bardziej kremowy, można użyć ryżu krótko lub średnioziarnistego.


    Zrobione przez 4267 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 140 g (3/4 szkl.) nieugotowanego białego ryżu
    • 500 ml (2 szkl.) mleka, podzielone na 2 części
    • 65 g (1/3 szkl.) cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 ubite jajko
    • 110 g złotych rodzynek
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W średnim rondlu doprowadzić do wrzenia 1,5 szklanki wody. Dodać ryż i wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    2. W innym rondelku wymieszać 1,5 szklanki ugotowanego ryżu z 1,5 szklanki mleka, cukrem i solą. Gotować na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa, 15 do 20 minut. Dodać pozostałą połowę szklanki mleka, ubite jajko i rodzynki. Gotować jeszcze 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło i wanilię. Podawać ciepłe.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4938)

    Komentarze po polsku (6)

    autor:
    10

    Wyszło pyszne, wręcz cudowny smak, nie mogłem uwierzyć w to jak coś tak prostego może tak dobrze smakować ale ilość cukru podana w przepisie jest wg mnie trochę z kosmosu, dodałem 50g cukru i było bardzo słodkie polecam tak około 30g lub 40g cukru  -  10 cze 2015

    maszynka
    autor:
    7

    Zawsze wyobrażałam sobie, że pudding jest bardziej podobny do budyniu, a więc deseru, lecz tutaj czekało mnie pozytywne zaskoczenie: pudding to słodkie, ale sycące danie! Pycha!  -  04 wrz 2015

    JustynaSikora
    autor:
    3

    Nie lubię puddingu ryżowe go ale ten jest przepyszny .córka mnie namówiła i było warto  -  26 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis