Kremowy pudding ryżowy

    Kremowy pudding ryżowy

    23polubienia
    45min.


    Zrobione przez 4260 osób

    Ten przepis na pudding ryżowy należy do mojej mamy. Jest najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam i dostaje świetne recenzje od wszystkich, którym go podaję. Można posypać gałką muszkatołową lub cynamonem. Aby pudding był bardziej kremowy, można użyć ryżu krótko lub średnioziarnistego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 140 g (3/4 szkl.) nieugotowanego białego ryżu
    • 500 ml (2 szkl.) mleka, podzielone na 2 części
    • 65 g (1/3 szkl.) cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 ubite jajko
    • 110 g złotych rodzynek
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W średnim rondlu doprowadzić do wrzenia 1,5 szklanki wody. Dodać ryż i wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    2. W innym rondelku wymieszać 1,5 szklanki ugotowanego ryżu z 1,5 szklanki mleka, cukrem i solą. Gotować na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa, 15 do 20 minut. Dodać pozostałą połowę szklanki mleka, ubite jajko i rodzynki. Gotować jeszcze 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło i wanilię. Podawać ciepłe.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    autor:
    6

    Wyszło pyszne, wręcz cudowny smak, nie mogłem uwierzyć w to jak coś tak prostego może tak dobrze smakować ale ilość cukru podana w przepisie jest wg mnie trochę z kosmosu, dodałem 50g cukru i było bardzo słodkie polecam tak około 30g lub 40g cukru - 10 cze 2015

    maszynka
    autor:
    4

    Zawsze wyobrażałam sobie, że pudding jest bardziej podobny do budyniu, a więc deseru, lecz tutaj czekało mnie pozytywne zaskoczenie: pudding to słodkie, ale sycące danie! Pycha! - 04 wrz 2015

    JustynaSikora
    autor:
    2

    Nie lubię puddingu ryżowe go ale ten jest przepyszny .córka mnie namówiła i było warto - 26 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis