Deser "w malinowym chruśniaku"

    Deser "w malinowym chruśniaku"

    4polubienia
    4godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Fenomenalny przepis mojej koleżanki na deser z malinami w stylu tiramisu. Puszysty krem z serka mascarpone z musem malinowym, po prostu rozpływa się w ustach!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 żółtka
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
    • 250 g serka mascarpone
    • 400 g malin
    • 5 łyżek cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty, jasny krem. Stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując.
    2. W oddzielnej misce ubić śmietanę. Stopniowo dodawać do kremu i wymieszać, aż składniki się połączą.
    3. 1/4 malin odłożyć w całości do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem na puree. Sprawdzić smak: jeśli maliny nie są bardzo słodkie, trzeba dodać więcej cukru.
    4. Na dno wysokich pucharków wyłożyć mus malinowy, na to krem i udekorować całymi malinami. Wstawić na 4 godziny do lodówki.

    zamiennik

    Do deseru można użyć truskawek, poziomek, jagód lub jeżyn.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis