Rabarbarowe ciasto z pianką i kruszonką

    Rabarbarowe ciasto z pianką i kruszonką

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 20 osób

    Wspaniały przepis mojej koleżanki na pysznie wilgotne ciasto z rabarbarem, z warstwą pianki i kruszonką. Znika w oka mgnieniu!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Kruche ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • Nadzienie
    • 1 kg rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • Pianka
    • 3 białka
    • 3 łyżki cukru kryształu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka. Wymieszać i szybko zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalnika, a 2/3 do lodówki na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Natłuścić foremkę (najlepiej taką do tarty).
    3. Rabarbar włożyć do garnka, wymieszać z cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż puści sok i zmięknie (przez około 6-8 minut).
    4. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem (można dodać szczyptę soli).
    5. Ciastem z lodówki wyłożyć dno i boki foremki. Na to wyłożyć masę rabarbarową, przykryć pianą z białek, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
    6. Piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis