Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. ›
Gotowanie: 40min. ›
+30min. chłodzenie ›
Gotowe w: 1godz.25min.
- Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka. Wymieszać i szybko zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalnika, a 2/3 do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Natłuścić foremkę (najlepiej taką do tarty).
- Rabarbar włożyć do garnka, wymieszać z cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż puści sok i zmięknie (przez około 6-8 minut).
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem (można dodać szczyptę soli).
- Ciastem z lodówki wyłożyć dno i boki foremki. Na to wyłożyć masę rabarbarową, przykryć pianą z białek, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
- Piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Domowy cukier waniliowy?
Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"