Tortille z zieloną soczewicą

    Tortille z zieloną soczewicą

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Soczewica jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, jest niezwykle smaczna, a jednak nieczęsto gości na polskich stołach. Polecam ją szczególnie na zupę, do sałatek, jako farsz do naleśników lub pierogów.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g zielonej soczewicy
    • 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
    • 2 ząbki czosnku wyduszone praską
    • 3 pieczarki pokrojone na małe kawałki
    • olej do smażenia
    • 150 g żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 6 gotowych pszennych tortilli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
    2. Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
    3. Ser zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
    4. Wymieszać ser z soczewicą i podsmażonymi warzywami, dodać do smaku sól, pieprz i zioła prowansalskie - całość lekko podgrzać na patelni aż do rozpuszczenia się sera i takie ciepłe nadzienie nakładać na tortille.
    5. Tortille podgrzać w piekarniku lub na patelni i od razu smarować farszem i zawijać, bo szybko twardnieją.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis