Napoleonka

    Napoleonka

    1polubienie
    4godz.18min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To wcale nie jest skomplikowany przepis! Aby ułatwić sobie nieco proces pieczenia, a wcale nie ujmując na smaku, używam do Napoleonek gotowego ciasta francuskiego.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 opakowania ciasta francuskiego (nie mrożonego)
    • Masa
    • 800 ml mleka
    • 120 g cukru
    • 3 łyżeczki cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.18min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    2. Upiec z ciasta francuskiego 2 osobne placki na blaszce o wymiarach 35x24 cm.
    3. Ostudzić. Jeden placek pozostawić w foremce, a drugi wyjąć.
    4. 500 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym aż do jego rozpuszczenia.
    5. Pozostałe 300 ml mleka zmiksować z jajkami i mąką, i wlać do zagotowanego mleka. Mieszając, gotować chwilkę na niewielkim ogniu, aż otrzymamy gęstą masę budyniową.
    6. Gorącą masę wlać na jeden z placków pozostawionym w foremce, nakryć drugim plackiem.
    7. Odstawić ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Posypać z wierzchu cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis