Śledzie po żydowsku

  • 11polubień
  • 1dzień20min.

Jest tak wiele sposobów na tzw. "śledzia po żydowsku", że trudno przyznać, który jest tą wersja właściwą. Do mnie trafił taki oto przepis, od cioci Eli, i ponieważ śledź według niego przyrządzony bardzo mi smakuje - będę go nadal stosować.

Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 500 g filetów śledziowych (matiasów)
  • 500 ml mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku wyduszone praską
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 50 g rodzynek
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień20min. 

  1. Filety wymoczyć w mleku przez 2 godziny, wypłukać, odsączyć i pokroić na większe kawałki.
  2. Polać śledzie sokiem z cytryny.
  3. Oliwę wymieszać z czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
  4. W dużym słoju układać warstwowo: śledzie, rodzynki, kilka krążków cebuli i ziarna ziela angielskiego. Każdą warstwę polać oliwą.
  5. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Megajra
autor:
1

Muszę przyznać że przepis jest oryginalny. Zrobiłam na Wigilię i jedli tylko smakosze, wytrawni. tym tradycjonalistom nie odpowiadał, ale smakosze doceniali połączeni czosnku śledzia i rodzynek. Przeciwnicy rodzynek doceniali ich smak i wzbogacenie samku śledzia... Ogóleni uważam przepis za bardzo dobry, a do przyrządzenia na kolację gdzie odwiedzą nas ludzie lubiący nowe ciekawe bogate smaki. PS. z racji że nie przepadamy za czystą oliwą z oliwek, to w"sosie" zmieszałam oliwę z olejem słonecznikowym. i drufie PS. - gdybym miała taki sam smak jak mój facet to dałabym całe pięć gwiazdek.A z racji, ze nie przepadam za takimi smakami (bo naprawdę jest niespotykany) ale doceniam jego kunszt to pełne uczciwe moje cztery gwiazdki. - 25 gru 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie