Zaloguj się Zarejestruj się

Śledzie po żydowsku

2komentarze
12polubień
1dzień20min.

Jest tak wiele sposobów na tzw. "śledzia po żydowsku", że trudno przyznać, który jest tą wersja właściwą. Do mnie trafił taki oto przepis, od cioci Eli, i ponieważ śledź według niego przyrządzony bardzo mi smakuje - będę go nadal stosować.

Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 500 g filetów śledziowych (matiasów)
  • 500 ml mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku wyduszone praską
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 50 g rodzynek
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień20min. 

  1. Filety wymoczyć w mleku przez 2 godziny, wypłukać, odsączyć i pokroić na większe kawałki.
  2. Polać śledzie sokiem z cytryny.
  3. Oliwę wymieszać z czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
  4. W dużym słoju układać warstwowo: śledzie, rodzynki, kilka krążków cebuli i ziarna ziela angielskiego. Każdą warstwę polać oliwą.
  5. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

Megajra
autor:
3

Muszę przyznać że przepis jest oryginalny. Zrobiłam na Wigilię i jedli tylko smakosze, wytrawni. tym tradycjonalistom nie odpowiadał, ale smakosze doceniali połączeni czosnku śledzia i rodzynek. Przeciwnicy rodzynek doceniali ich smak i wzbogacenie samku śledzia... Ogóleni uważam przepis za bardzo dobry, a do przyrządzenia na kolację gdzie odwiedzą nas ludzie lubiący nowe ciekawe bogate smaki. PS. z racji że nie przepadamy za czystą oliwą z oliwek, to w"sosie" zmieszałam oliwę z olejem słonecznikowym. i drufie PS. - gdybym miała taki sam smak jak mój facet to dałabym całe pięć gwiazdek.A z racji, ze nie przepadam za takimi smakami (bo naprawdę jest niespotykany) ale doceniam jego kunszt to pełne uczciwe moje cztery gwiazdki. - 25 gru 2012

Goga
autor:
0

Swietny przepis. Bardzo smaczny. Jedynie nalezy pamietac, aby namoczyc sledzie w wodzie jezeli sa slone. Bardzo polecam. - 23 gru 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie