Snickers - ciasto bez pieczenia

    Snickers - ciasto bez pieczenia

    7polubień
    4godz.15min.


    Zrobione przez 7 osób

    Łasuchy, które lubią batoniki Snickers nie mogą nie znać tego przepisu. To proste, przepyszne ciasto - znika w mig z talerzyków.

    matylda Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Masa toffi-orzechowa
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • 200 g orzeszków ziemnych, lekko pokrojonych
    • 50 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
    • Warstwy
    • 1 opakowanie kremu do ciasta karpatka
    • 300 g krakersów (np. 2 opakowania krakersów Lajkonik)
    • 1 gorzka czekolada
    • 1 łyżeczka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

      Masa toffi-orzechowa

    1. W garnku zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym (puszka musi być cała przykryta wodą) i gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz.
    2. Otworzyć puszkę, zawartość przelać do miski i do ciepłej masy wsypać orzechy i wymieszać.
    3. Warstwy

    4. Krem do karpatki przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
    5. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać na kostki i rozpuścić w rondelku postawionym na małym ogniu (lub nad garnkiem z gotującą wodą).
    6. Spód blaszki 36x24 cm posmarować masłem i położyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć masę toffi-orzechową, na nią masę karpatkową, krakersy i znów toffi.
    7. Z wierzchu polać ciasto ostudzoną czekoladą i włożyć do lodówki do schłodzenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis