Snickers - ciasto bez pieczenia

Łasuchy, które lubią batoniki Snickers nie mogą nie znać tego przepisu. To proste, przepyszne ciasto - znika w mig z talerzyków.

matylda Małopolskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 12 

  • Masa toffi-orzechowa
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g orzeszków ziemnych, lekko pokrojonych
  • 50 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
  • Warstwy
  • 1 opakowanie kremu do ciasta karpatka
  • 300 g krakersów (np. 2 opakowania krakersów Lajkonik)
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    Masa toffi-orzechowa

  1. W garnku zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym (puszka musi być cała przykryta wodą) i gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz.
  2. Otworzyć puszkę, zawartość przelać do miski i do ciepłej masy wsypać orzechy i wymieszać.
  3. Warstwy

  4. Krem do karpatki przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
  5. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać na kostki i rozpuścić w rondelku postawionym na małym ogniu (lub nad garnkiem z gotującą wodą).
  6. Spód blaszki 36x24 cm posmarować masłem i położyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć masę toffi-orzechową, na nią masę karpatkową, krakersy i znów toffi.
  7. Z wierzchu polać ciasto ostudzoną czekoladą i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie