Zebra - ciasto w paski

    Zebra - ciasto w paski

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Dawno już nie piekłam tego ciasta, a szkoda, bo jest i smaczne i efektownie wygląda. Kojarzy mi się z dzieciństwem - było to popisowe ciasto mojej mamy podczas odwiedzin rodziny.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 5 jajek
    • 100 g cukru
    • 170 ml oleju
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 300 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 220 ml napoju gazowanego (Fanta, Sprite lub oranżada)
    • 6 łyżeczek kakao
    • bułka tarta (do posypania blaszki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie ucierając, dodawać stopniowo olej, mąkę, proszek do pieczenia i napój gazowany.
    3. Ciasto podzielić na dwie części - jedną z nich wymieszać z kakao.
    4. Foremkę na ciasto posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    5. Ciasto nakładać łyżką do formy naprzemiennie kolorami (po 3-4 łyżki).
    6. Piec w rozgrzany piekarniku przez ok. godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis