Oponki serowe babci Zosi

    Oponki serowe babci Zosi

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniałe ciastka na podwieczorek, choć nieco kaloryczne, dlatego zwykle raz do roku, w Ostatki, mogę się nimi najeść u babci. Najlepsze są lekko ciepłe, ale na zimno też znikają z talerza.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 400 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 400 g zmielonego sera białego
    • 230 ml kwaśnej śmietany
    • 80 g cukru
    • 20 g cukru waniliowego
    • 4 żółtka
    • 1 l oleju (do smażenia)
    • 1 łyżka spirytusu (dodać do oleju przed podgrzaniem)
    • 1 łyżeczka cynamonu (do posypania z wierzchu)
    • 4 łyżki cukru pudru (do posypania z wierzchu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Mąkę i sodę przesiać przez sitko.
    2. Wszystkie składniki połączyć ze sobą (mąkę, ser biały,śmietanę, cukier, sodę, cukier waniliowy i żółtka), wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
    3. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na ok 1-1,5 cm, wykroić koła (szklanką lub słoikiem), a w nich dziurki w środku - na przykład naparstkiem.
    4. Do garnka wlać olej, dodać spirytus i mocno rozgrzać całość. (Wrzucić kawałek ciasta aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący - jeśli wokół ciasta powstaną bąbelki oleju i zacznie się ono szybko rumienić - temperatura oleju jest dobra.)
    5. Smażyć oponki partiami z obu stron, do zarumienienia.
    6. Posypać cynamonem i cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis