Kremowe gorące kakao

    (1259)

    To tradycyjne, poprawiające samopoczucie kakao, które sprawia, że w całej kuchni roznosi się cudowny zapach - i jest dobre dla duszy.


    Zrobione przez 1090 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g (1/3 szkl.) gorzkiego kakao
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 1 szczypta soli
    • 80 ml (1/3 szkl.) wrzątku
    • 850 ml (3,5 szkl.) mleka
    • ¾ łyżeczki aromatu waniliowego
    • 120 ml (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. W rondelku wymieszać kakao z cukrem i szczyptą soli. Mieszając, dodać wrzącą wodę. Doprowadzić mieszaninę do łagodnego wrzenia, stale mieszając. Gotować na wolnym ogniu, nadal mieszając, przez około 2 minuty. Uważać, żeby nie przywarło do dna. Dodać 3,5 szklanki mleka i dobrze podgrzać, ale nie zagotować! Zdjąć z ognia i dodać wanilię. Podzielić między 4 kubki. Dodać śmietanę do kubków z kakao, aby schłodziła je do temperatury odpowiedniej do picia.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1259)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)