Paneer (indyjski twaróg)

    Paneer (indyjski twaróg)

    6polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniały i prosty przepis na ten indyjski specjał. Można wykorzystać do przygotowania pysznych indyjskich potraw curry. Od naszego białego sera różni się bardziej zwartą konsystencją i delikatniejszym, słodkawym smakiem. Zobacz nasz przepis video z tym serem!

    Składniki
    ilość sztuk: 800 g

    • 4 litry pełnotłustego mleka
    • 110 ml soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie)
    • gęsta gaza lub tetrowa pieluszka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Durszlak wyłożyć wilgotną gazą lub pieluszką, umieścić na garnku lub wstawić do zlewozmywaka.
    2. Mleko przelać do dużego garnka i podgrzać do temperatury 93 stopni C. Dodać sól (opcjonalnie) i wymieszać.
    3. Nadal podgrzewając, stopniowo dodawać sok z cytryny. Stale mieszać, aż mleko zacznie się rozwarstwiać. Przełożyć zwartą część do przygotowanego durszlaka i przykryć gazą. Na zawiniątku położyć miskę, lekko przycisnąć i wlać do niej wodę, aby docisnąć ser. Odstawić na 2-3 godziny.

    Zobacz jak to zrobić!

    Paneer
    Paneer

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis