Twaróg z maślanki

    (8)
    1 godz. 35 min

    Przekonaj się jak proste jest przygotowanie twarogu w domu. Maślanka sprawia, że jest niewiarygodnie delikatny w smaku. Zobaczcie nasz przepis video z tym serem!


    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 200 g

    • 1 litr maślanki
    • świeże zioła (opcjonalnie)
    • sól morska (opcjonalnie)
    • muślinowa lub tetrowa ściereczka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. W garnku podgrzać maślankę do temperatury 71 stopni C, od czasu do czasu mieszając. Maślanka zacznie się wtedy rozwarstwiać - jeśli nie, należy ją podgrzać do 82 stopni C.
    2. Sito wyłożyć czystą ściereczką i ustawić na garnku. Wlać do sita maślankę, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do 1 godziny, aby odciekła (do uzyskania pożądanej konsystencji).
    3. Przełożyć ser do miski, dodać sól i zioła według uznania.

    Zobacz jak to zrobić!

    Twaróg z maślanki
    Twaróg z maślanki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (8)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis