Babka gotowana

    Babka gotowana

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Taka wersja babki kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi, bo wtedy właśnie szykowała ją moja prababcia. Przepis jest prosty, ale potrzebna jest specjalna foremka do babki z zamykanym wieczkiem.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 220 g mąki pszennej
    • 200 g mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 jajek
    • 220 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • kilka kropel aromatu migdałowego lub cytrynowego
    • skórka starta z 1/2 cytryny
    • 1 łyżka bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
    2. Białka oddzielić od żółtek.
    3. Białka ubić na sztywną pianę.
    4. Masło ucierać z cukrem, pod koniec dodać żółtka. Następnie, mieszając, dodawać mąkę, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu, startą skórkę z cytryny i białka, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    5. Foremkę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i zamknąć.
    6. Formę z ciastem wstawić do wysokiego garnka z wrzącą wodą tak, aby woda sięgała co najmniej do połowy lub 3/4 wysokości foremki. Gotować ok. 60-80 minut na niewielkim ogniu.

    rada

    Ciasto wyjąć z formy zaraz po ugotowaniu. Można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis