Gyros drobiowy w sałatce

    Gyros drobiowy w sałatce

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Swojego czasu gyros był najpyszniejszą strawą jaką serwowały budki z jedzeniem na wrocławskim Dworcu Głównym. Dziś ani budek, ni takich gyrosów już nie ma. Pozostał wspomnień smak.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 piersi drobiowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    • olej do smażenia
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
    • 2 ząbki czosnku wyduszone praską
    • 3 łyżki keczupu
    • 1 czerwona cebula posiekana w drobną kosteczkę
    • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
    • 1 ogórek pokrojony w drobną kostkę
    • 1/2 puszki kukurydzy
    • 1 pomidor pokrojony w kostkę
    • 1/2 kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do smaku sól, pieprz, paprykę w proszku i przyprawę do gyrosa. Dobrze obtoczyć w przyprawach i usmażyć na oleju, aż mięso nie będzie już w środku surowe a z zewnątrz się przyrumieni.
    2. Śmietanę wymieszać z jogurtem, dodać czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
    3. Ostudzone, usmażone kawałeczki kurczaka przełożyć na dno szklanej salaterki.
    4. Warstwę kurczaka polać keczupem. Następnie ułożyć warstwowo: cebulę, paprykę, ogórka, kukurydzę, pomidora i kapustę pekińską.
    5. Polać sosem czosnkowym i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Podawać z pieczywem lub ryżem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis