Sernik wiedeński Sary

    Sernik wiedeński Sary

    7polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Najlepszy z serników jakie przygotowuje moja kuzynka Sara. Upieczony ser delikatnie rozpływa się w ustach... Tęsknię do tego smaku...

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 jajek
    • 60 g cukru
    • 120 g masła
    • 1 kg białego sera (gotowego na sernik, lub trzykrotnie zmielonego)
    • 1 budyń śmietankowy
    • 1 cukier waniliowy
    • aromat waniliowy lub śmietankowy (kilka kropli)
    • garść bakalii
    • 1 łyżka bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
    4. Ser dokładnie rozmieszać w makutrze na jednolitą masę bez grudek. Mieszając, dodawać do sera po łyżce żółtek utartych z cukrem oraz budyń. Następnie mąkę z proszkiem.
    5. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, cukier waniliowy, aromat i bakalie.
    6. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć na to masę serową, wyrównać wierzch i piec w piekarniku ok. 1 godzinę.
    7. Upieczony sernik nie musi być zarumieniony.
    8. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis