Chlebek z cukinią

    Chlebek z cukinią

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chlebki z dodatkiem warzyw są pysznie wilgotne i aromatyczne, a przy okazji zdrowe. Ten często piekę na lunch lub podwieczorek, a moja córeczka zjadła by go razem z foremką!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki brązowego cukru
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 2/3 szklanki oleju roślinnego
    • 1 szklanka startej cukinii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić kwadratową foremkę o wymiarach 20x20 cm.
    2. W misce wymieszać mąkę z sodą, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Odstawić.
    3. W oddzielnej misce, jajka zmiksować z cukrem, dodać olej i wymieszać. Dodać mieszaninę mąki i przypraw oraz cukinię i wymieszać, aż składniki się połączą.
    4. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 25 minut, sprawdzić wykałaczką czy jest już upieczone, wykałaczka musi być sucha.

    zamiennik

    Zamiast oleju można dodać zdrowszy tłuszcz kokosowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis