Zupa krem ze szparagów z mlekiem kokosowym

    (3)
    40 min

    Sezon na szparagi jeszcze się nie skończył! Wypróbuj więc ten przepis na błyskawiczną zupę krem! Aksamitna i przepyszna!

    jadźka4

    Małopolskie, Polska
    Zrobione przez 9 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500g zielonych szparagów, pokrojonych na 3 cm kawałki
    • 1/2 szklanki selera naciowego, posiekanego
    • 1/4 szklanki cebuli, posiekanej
    • 250 ml wody
    • 1 puszka (450 g) mleka kokosowego
    • 1/4 łyżeczki estargonu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Do garnka włożyć szparagi, seler i cebulę, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    2. Dolać mleko kokosowe i estaragon. Gotować przez 5 minut. Odstawić na chwilę do przestygnięcia.
    3. W blenderze zmiksować zupę na puree. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć z powrotem do garnka i podgrzać, ale już nie gotować. Podawać z bagietką.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (3)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)