Zupa krem ze szparagów z mlekiem kokosowym

    Zupa krem ze szparagów z mlekiem kokosowym

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Sezon na szparagi jeszcze się nie skończył! Wypróbuj więc ten przepis na błyskawiczną zupę krem! Aksamitna i przepyszna!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500g zielonych szparagów, pokrojonych na 3 cm kawałki
    • 1/2 szklanki selera naciowego, posiekanego
    • 1/4 szklanki cebuli, posiekanej
    • 250 ml wody
    • 1 puszka (450 g) mleka kokosowego
    • 1/4 łyżeczki estargonu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Do garnka włożyć szparagi, seler i cebulę, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    2. Dolać mleko kokosowe i estaragon. Gotować przez 5 minut. Odstawić na chwilę do przestygnięcia.
    3. W blenderze zmiksować zupę na puree. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć z powrotem do garnka i podgrzać, ale już nie gotować. Podawać z bagietką.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Amieszka
    autor:
    1

    Niezwykle delikatna! - 06 sie 2015

    autor:
    0

    pycha! za podpowiedzią oleńki dodałam chilli Petarda ) - 23 maj 2016

    oleńka
    autor:
    0

    Bardzo dobra zupa! Delikatna w smaku i kremowa. Można dodać trochę chili, żeby nabrała więcej wyrazistości. - 03 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis