Makaronowa zapiekanka z warzywnym puree

    Makaronowa zapiekanka z warzywnym puree

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z tego dania warzyw nie wybierze nawet największy niejadek! Uwielbiana przez dzieci zapiekanka makaronowa, a dzięki przemyconym w środku warzywom w pełni wartościowa! Dzieci mówią, że smakuje jak pizza!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g makaronu kolanka
    • 200 g brokułów
    • 200 g kalafiora
    • 2 marchewki
    • 2 szklanki sosu do spaghetti
    • 100 g koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • 150g startej mozzarelli, rozdzielonej na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    2. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić. Jednocześnie na parze ugotować warzywa. Odstawić do przestudzenia.
    3. W blenderze zmiksować warzywa na puree.
    4. W misce wymieszać makaron z sosem do spaghetti, warzywami, koncentratem pomidorowym, parmezanem i połową mozzarelli.
    5. Mieszaninę makaronowo-warzywną przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać pozostałą mozzarellą. Piec przez 25 minut.

    rada

    W sezonie dodaję również szparagi i miksuję z pozostałymi warzywami. Można dodać kawałki gotowanego kurczka lub indyka.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis