Kremowa zupa z ziemniaków i pora

    Kremowa zupa z ziemniaków i pora

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 622 osoby

    Naprawdę prosta, sycąca zupa. Można ją przygotować w mniej niż godzinę. Podawać na gorąco i udekorować startym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 450 g boczku, pokrojonego w kawałki długości 2,5 cm
    • 3 pory, pokrojone w plasterki
    • 235 ml (1 szklanka) śmietany tortowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym rondlu lub garnku na zupę doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy z ziemniakami. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie położyć boczek na dużą, głęboką patelnię. Smażyć na średnim ogniu aż będzie równomiernie przypieczony. Odsączyć, pozostawiając na patelni 3 łyżki tłuszczu, a następnie odstawić. Podsmażać pory przez 8 do 10 minut na patelni w tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku.
    2. Gdy ziemniaki zmiękną dodać podsmażone pory, śmietanę i boczek. Wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać na gorąco.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    zmieniona ilość składników. dodalam 2 serki topione trojkaty,majeranek suszony,1cebule w kostke podsmazylam razem z porem - 06 paź 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis