Schab faszerowany suszonymi pomidorami

    Schab faszerowany suszonymi pomidorami

    7polubień
    3godz.50min.


    Zrobione przez 17 osób

    Pyszny sposób na pieczony schab. Wspaniale aromatyczne i soczyste mięso nadziewane suszonymi pomidorami i oliwkami.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu bez kości
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 słoiczek (180 g) suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na paski
    • 10-12 oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką, przekrojonych na pół
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Mięso rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie przecinając do końca, tak aby uzyskać prostokątny płat. Dobrze natrzeć rozgniecionym czosnkiem, oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    3. Pomidory i oliwki rozłożyć równomiernie na płacie mięsa, ciasno zwinąć w roladę i obwiązać nicią kuchenną.
    4. W brytfannie roztopić masło i na dużym ogniu obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Dolać kilka łyżek wody, przykryć i wstawić do piekarnika.
    5. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zmniejszyć do 180 stopni C i piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wyciekającymi sokami. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem i oprószyć pieprzem.
    6. Po upieczeniu odstawić roladę na 10-15 minut, a następie kroić i podawać z tłuczonymi ziemniakami i zieloną sałatą. (Nie zapomnieć o odwinięciu nici kuchennej).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis