Meksykański creme caramel

    (24)

    Prosty przepis na tradycyjny meksykański krem karmelowy znany także pod nazwą "flan". Jest fantastycznie kremowy dzięki dodatkowi serka śmietankowego. W tym przepisie się go nie piecze, ale gotuje na parze - zobaczcie nasz przepis video z tym deserem!


    Zrobione przez 16 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 łyżki cukru
    • 400 g słodzonego skondensowanego mleka
    • 380 g niesłodzonego skondensowanego mleka
    • 5 jajek
    • 200 g serka śmietankowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wsypać cukier do 23-cm formy z kominkiem, stopić na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, uważać, bo może się łatwo przypalić. Odstawić do zastygnięcia.
    2. W blenderze zmiksować na gładką masę skondensowane mleko słodzone z niesłodzonym, jajkami, serkiem i wanilią. Wlać masę na zastygnięty karmel i przykryć folią aluminiową.
    3. Do dużego garnka wstawić metalową kratkę, wlać wodę i gdy zacznie wrzeć, wstawić foremkę (uwaga na gorącą parę!). Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 45 minut. Przełożyć deser z formy na paterę i odstawić do przestygnięcia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Meksykański creme caramel
    Meksykański creme caramel

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (24)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis