Meksykański creme caramel

    Meksykański creme caramel

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 15 osób

    Prosty przepis na tradycyjny meksykański krem karmelowy znany także pod nazwą "flan". Jest fantastycznie kremowy dzięki dodatkowi serka śmietankowego. W tym przepisie się go nie piecze, ale gotuje na parze - zobaczcie nasz przepis video z tym deserem!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 łyżki cukru
    • 400 g słodzonego skondensowanego mleka
    • 380 g niesłodzonego skondensowanego mleka
    • 5 jajek
    • 200 g serka śmietankowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wsypać cukier do 23-cm formy z kominkiem, stopić na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, uważać, bo może się łatwo przypalić. Odstawić do zastygnięcia.
    2. W blenderze zmiksować na gładką masę skondensowane mleko słodzone z niesłodzonym, jajkami, serkiem i wanilią. Wlać masę na zastygnięty karmel i przykryć folią aluminiową.
    3. Do dużego garnka wstawić metalową kratkę, wlać wodę i gdy zacznie wrzeć, wstawić foremkę (uwaga na gorącą parę!). Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 45 minut. Przełożyć deser z formy na paterę i odstawić do przestygnięcia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Meksykański creme caramel
    Meksykański creme caramel

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis