Papryka marynowana

    Papryka marynowana

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 24 osoby

    To jedna z moich ulubionych marynat - ta papryka pasuje do wielu dań i, jak żadna inna, pachnie zimowa porą.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1,5 kg czerwonej papryki
    • kilka listków laurowych
    • garść gorczycy
    • kilka ziaren pieprzu czarnego
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • Zalewa
    • 600 ml wody
    • 250 ml octu 10%
    • 1 cebula pokrojona w krążki
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Papryki wymyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, następnie ułożyć w słoiku.
    2. Do wysterylizowanych słoiczków, między papryki, powkładać po listku laurowym, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.
    3. Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą zagotować. Dodać 2 łyżki oleju.
    4. Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała paprykę.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    9

    spodobal sie przepis bo jest cebulka, za chwilke zaczynam. napisze jak wyszlo.. - 29 paź 2013

    KarinaLech
    autor:
    2

    Sam ocet :/ nie polecam - 18 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis