Patisony marynowane

    Patisony marynowane

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Małe patisony są tak śliczne, że aż chce się je jeść. Stanowią znakomitą i atrakcyjną zakąskę na towarzyskie spotkania.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1,5 kg patisonów (małych)
    • 15 małych cebulek koktajlowych
    • kilka listków laurowych
    • kilka ziaren pieprzu czarnego
    • garść gorczycy
    • Zalewa
    • 650 ml wody
    • 250 ml octu 10%
    • 3 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 cebula pokrojona w krążki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Patisony umyć i powkładać do wysterylizowanych słoików.
    2. Między patisony włożyć przyprawy: pieprz, gorczycę, listek laurowy, ipo 2 cebulki.
    3. Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, cukrem, cebulą, cukrem i solą.
    4. Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała patisony.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis