Kotlety z patisona

    Kotlety z patisona

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Patison jest dość niedocenianym warzywem w polskiej kuchni, a nie tylko ładnie wygląda, ale też smakuje znakomicie.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży patison
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki mąki
    • 1 jajko
    • bułka tarta na panierkę
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Patisona wymyć, osuszyć i pokroić na 1-1,5 cm plastry. Usunąć nasiona.
    2. Plastry patisona posypać koperkiem, solą i pieprzem.
    3. Każdy plaster z obu stron obtoczyć mąką, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku, a na końcu panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, aż do zarumienienia.

    rada

    Podawać np. z surówką i ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis