Kremowa zupa z ziemniakami i porem

    Kremowa zupa z ziemniakami i porem

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 157 osób

    Szybka i łatwa zupę, która świetnie smakuje. Lubię utłuc z grubsza część ziemniaków - pomaga to zagęścić zupę. Lubię także używać przyprawionego rosołu drobiowego. Można użyć kwaśnej lub słodkiej śmietany, w zależności od tego jak „bogata” ma być ta zupa.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 2 pory, posiekane
    • 2 łyżeczki margaryny
    • 355 ml słodkiej śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Do średniego garnka stojącego na średnim ogniu wlać bulion i dodać ziemniaki, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, lub do czasu kiedy ziemniaki będą miękkie.
    2. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć pora na maśle lub margarynie przez 5 do 10 minut, lub do miękkości. Dodać pory i śmietankę do ziemniaków i dobrze wymieszać. (Uwaga: w tym miejscu lubię lekko zagęścić zupę przy pomocy tłuczka do ziemniaków.)

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis