Tarta z czerwoną porzeczką

    Tarta z czerwoną porzeczką

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Stosunkowo szybki do przygotowania deser, bo ser i porzeczki są w wersji gotowej, a ciasto na spód także nie sprawi nikomu większych trudności.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 125 g mąki pszennej
    • 120 g masła
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • szczypta soli
    • Wierzch
    • 180 g serka śmietankowego (np. Rawicz)
    • 1/2 opakowania cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki cukru
    • 200 g czerwonej porzeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W misce utrzeć mąkę z masłem i cukrem pudrem. Kiedy ciasto będzie gładkie - zrobić z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
    2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    3. Po godzinie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tarty.
    4. Piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
    5. Ser wymieszać z cukrem waniliowym.
    6. Porzeczki obrać z gałązek, wypłukać i wymieszać z cukrem.
    7. Na ciasto nałożyć warstwę serka. Posypać porzeczkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis