Kompot z agrestu i truskawek

    Kompot z agrestu i truskawek

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niestety zanika tradycja robienia kompotów, bo w każdym sklepie na półce stoją kartony soków i słodkich napojów. Ja jednak każdego roku robię chociaż kilka słoiczków kompotu z agrestu, bo znakomicie pomaga na zbicie wysokiej temperatury bez używania tabletek.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 słoików 0,33 l

    • 1 kg agrestu
    • 150 g truskawek
    • Zalewa
    • 600 ml wody
    • 500 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Agrest dokładnie umyć, oczyścić z szypułek i korzonków. Ułożyć w słoikach wraz z kilkoma sztukami truskawek (to na "przełamanie smaku").
    2. Wodę doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier i taką zalewę wlać do słoiczków. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 15 minut.
    3. Pasteryzacja: słoiczki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 15 minut.

    rada

    Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis