Dynia marynowana

    Dynia marynowana

    10polubień
    40min.


    Zrobione przez 19 osób

    Smaczny to dodatek do obiadu lub jako zakąska podczas spotkań towarzyskich - zarówno zimową porą jak i przez cały rok.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików pół litrowych

    • 1 średnia dynia
    • Zalewa
    • 600 ml wody
    • 200 ml octu
    • kilka goździków (wedle upodobań)
    • 1 łyżeczka cynamonu (utarta z laski cynamonowej)
    • 200 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Dynię oczyścić, obrać ze skórki, wyjąć pestki, włókna i pokroić w kostkę.
    2. Składniki na zalewę dać do dość dużego garnka, zagotować i wrzucić do niej dynię. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Wyłowić goździki.
    3. Do słoików wlać zalewę z dynią, zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.
    4. Pasteryzacja: słoiczki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 10 minut.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis