Zaloguj się Zarejestruj się

Pikle z ogórków

Gdy podczas kiszenia ogórków zostaną nam duże okazy, lekko przerośnięte, nie wyrzucajmy ich - warto je wykorzystać na pikle, które smacznie potowarzyszą niejednemu przyjęciu.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 6 słoików pół litrowych

  • 2 kg ogórków (dużych)
  • 1 laska chrzanu
  • 6 gałązek kopru z koszyczkami nasiennymi
  • 12 ząbków czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • Zalewa
  • 600 ml wody
  • 250 ml octu
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.
  2. Chrzan oczyścić, obrać i pokroić na niewielkie laseczki.
  3. Do słoików powkładać pionowo ogórki, pomiędzy nie wetknąć koper, po 2 laseczki chrzanu, po 2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu i gorczycy.
  4. Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10 minut. Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała ogórki.
  5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Pikle można spożywać już po kilku dniach od przyrządzenia.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie