Pikle z ogórków

    Pikle z ogórków

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 86 osób

    Gdy podczas kiszenia ogórków zostaną nam duże okazy, lekko przerośnięte, nie wyrzucajmy ich - warto je wykorzystać na pikle, które smacznie potowarzyszą niejednemu przyjęciu.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików pół litrowych

    • 2 kg ogórków (dużych)
    • 1 laska chrzanu
    • 6 gałązek kopru z koszyczkami nasiennymi
    • 12 ząbków czosnku
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • kilka ziarenek pieprzu czarnego
    • Zalewa
    • 600 ml wody
    • 250 ml octu
    • 1 cebula pokrojona w talarki
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.
    2. Chrzan oczyścić, obrać i pokroić na niewielkie laseczki.
    3. Do słoików powkładać pionowo ogórki, pomiędzy nie wetknąć koper, po 2 laseczki chrzanu, po 2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu i gorczycy.
    4. Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10 minut. Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała ogórki.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
    6. Pikle można spożywać już po kilku dniach od przyrządzenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KrystynaKościelnik
    5

    Super przepis tylko ja lubię bardziej słodkie pikle względem ilości octu więc sobie podwoiłam ilość cukru...dam znać jak skosztuję jak wyszło...teraz się gotują. Pozdrawiam - 25 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis