Rożki z ciasta francuskiego z czereśniami

    Rożki z ciasta francuskiego z czereśniami

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Gdy wieczorami nachodzi mnie ochota na coś dobrego, to w mig przygotowuję ten smaczny deser. Póki sezon na czereśnie trwa staram się jeść je na wiele sposobów. Można użyć czereśni z kompotu.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 200 g czereśni, wydrylowanych
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 jajko, rozbełtane widelcem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ciasto rozwałkować i wykroić z niego trójkąty. Ponakłuwać ciasto widelcem.
    2. Czereśnie wymieszać z cukrem i cynamonem. Nakładać łyżeczką na trójkąty z ciasta i zalepiać jego brzegi.
    3. Posmarować po wierzchu jajkiem.
    4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok 15-20 minut, aż się lekko zrumienią.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis