Pierogi z czereśniami

    Pierogi z czereśniami

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    33min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pierogi na słodko smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Przygotowanie ich zajmuje nieco czasu, ale dla wybornego smaku warto spędzić chwilę w kuchni.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Farsz
    • 450 g czereśni, wydrylowanych
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • Ciasto
    • 500 g mąki tortowej
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 250 ml zimnej wody
    • 1 łyżka oleju
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 33min. 

      Farsz

    1. Czereśnie wymieszać delikatnie z cukrem i cynamonem.
    2. Ciasto

    3. Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie - mieszając - wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.
    4. Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.
    5. Wałkując ciasto podsypywać stolnicę mąką.
    6. Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić czereśnie łyżeczką na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.
    7. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.
    8. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.
    9. Polać pierogi na talerzu roztopionym na patelni masłem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis