Kremowa zupa pomidorowa z bazylią

    Kremowa zupa pomidorowa z bazylią

    36polubień
    55min.


    Zrobione przez 177 osób

    Prosta do przygotowania, smaczna zupa pomidorowa z bazylią. Doskonała na lekki lunch z pieczywem lub grilowanym serem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 55 g masła
    • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
    • 250 g posiekanej cebuli
    • 1400 g pomidorów - oczyszczonych z szypułek i ich nasadek, obranych i pokrojonych w ćwiartki
    • 20 g posiekanych świeżych liści bazylii
    • 1 szczypta soli do smaku
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu do smaku
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 235 ml (1 szkl.) śmietany tortowej
    • 8 łodyżek świeżej bazylii do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą z oliwek. Dodać cebulę i smażyć do miękkości. Dodać pomidory i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion drobiowy, zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.
    2. Przelać zupę do blendera (lub użyć miksera lub blendera ręcznego) i zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę, mieszając. Przed podaniem przecedzić zupę przez sito. Udekorować każdą z porcji listkami bazylii.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    2

    - - 28 gru 2014

    autor:
    2

    Najlepsza zupa pomidorowa jaką jadłam od teraz będę gotować tylko tą wersje polecam! - 15 maj 2014

    Amieszka
    autor:
    1

    Ona jest tak pyszna, że aż brak mi słów - 15 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis