Zupa z młodej kalarepki

    Zupa z młodej kalarepki

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Młode kalarepki są nie tylko smaczne na surowo, do schrupania, ale polecam także wiosenną, pachnącą zupę z nimi w roli głównej.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 kalarepki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1/4 małego selera
    • 4 ziarna pieprzu
    • 1 kostka bulionowa
    • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka posiekanego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kalarepki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
    2. W rondelku na rozgrzanej oliwie podsmażyć kalarepkę z cebulą.
    3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
    4. Marchew oraz pietruszkę obrać i posiekać na talarki.
    5. Do podsmażonej kalarepki dolać litr wody, wrzucić warzywa, ziarenka pieprzu, sól i kostkę bulionową. Gotować do miękkości warzyw.
    6. Po zdjęciu rondelka z kuchenki dodać do zupy śmietanę.
    7. Zupę w talerzu posypać koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis