Pieczony łosoś w koperku

  • 4komentarze
  • 24polubienia
  • 1godz.

Niezawodny przepis na łososia. Prosty, ale jaki smakowity. Jeśli nie lubisz koperku, możesz z powodzeniem spróbować innych ziół, albo wymieszać koperek z pietruszką i cebulką dymką. Zobacz też nasz przepis video z tym daniem!

ntbella

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 30 g świeżego koperku, posiekanego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna, wyciśnięta
  • 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg filetu z łososia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. W miseczce wymieszać koperek z oliwą, miodem, sokiem z cytryny, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu, pokryć równomiernie marynatą, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
  4. Z łososia zdjąć folię i ułożyć w brytfannie skórą do dołu. Piec przez 12-15 minut.

Zobacz jak to zrobić!

Pieczony łosoś w koperku

Pieczony łosoś w koperku

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

Romanek
autor:
9

Wydawało mi się, że trochę za dużo tego koperku ale wyszło rewelacyjnie! Choć następnym razem dam mniej miodu. - 02 lis 2012

Zibi1313
autor:
3

Wyśmienita potrawa!!! Moja żona już nie chce jeść innego łososia. Bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu. - 04 wrz 2013

in.ka
autor:
1

wyszło pysznie, a do tego szybko i sprawnie - 07 sie 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie