Pieczony łosoś w koperku

    Pieczony łosoś w koperku

    73polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 149 osób

    Niezawodny przepis na łososia. Prosty, ale jaki smakowity. Jeśli nie lubisz koperku, możesz z powodzeniem spróbować innych ziół, albo wymieszać koperek z pietruszką i cebulką dymką. Zobacz też nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 30 g świeżego koperku, posiekanego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka miodu
    • 1 cytryna, wyciśnięta
    • 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 kg filetu z łososia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W miseczce wymieszać koperek z oliwą, miodem, sokiem z cytryny, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem.
    2. Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu, pokryć równomiernie marynatą, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    4. Z łososia zdjąć folię i ułożyć w brytfannie skórą do dołu. Piec przez 12-15 minut.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczony łosoś w koperku
    Pieczony łosoś w koperku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Romanek
    autor:
    21

    Wydawało mi się, że trochę za dużo tego koperku ale wyszło rewelacyjnie! Choć następnym razem dam mniej miodu. - 02 lis 2012

    autor:
    14

    Wyśmienita potrawa!!! Moja żona już nie chce jeść innego łososia. Bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu. - 04 wrz 2013

    autor:
    5

    wyszło pysznie, a do tego szybko i sprawnie - 07 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis