Muffiny z jagodami i cynamonową kruszonką

    Muffiny z jagodami i cynamonową kruszonką

    14polubień
    40min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Fantastyczny przepis na muffiny. Zazwyczaj podwajam ilość składników i napełniam foremki do pełna, wychodzą wielkie i przepyszne. Można również dodać więcej jagód! Zobacz też nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g mąki pszennej
    • 150 g cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 75 ml oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 75 ml mleka
    • 150 g świeżych jagód
    • Kruszonka
    • 50 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 50 g masła
    • 1,5 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.
    2. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
    3. W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkiem i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.
    4. Jagody wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Napełniać foremki pozostawiając miejsce na kruszonkę.
    5. Kruszonka:

    6. Za pomocą widelca wymieszać cukier z mąką, masłem i cynamonem. Posypać po wierzchu muffinów.
    7. Piec przez 20-25 minut.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Muffiny z jagodami i cynamonową kruszonką
    Muffiny z jagodami i cynamonową kruszonką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    swag
    autor:
    4

    Właśnie się pieką <3 - 24 lip 2013

    anab1987
    autor:
    1

    Zrobilam bez kruszonki, podwoilam ilosc skladnikow, dodalam wiecej owocow, krople olejku waniliowego i doslownie kilka cienko pokrojonych skorek cytryny (wyszly przepyszne nabeczki cytrynowe z jagodami) oraz innym razem zamiast cytryny- skoroi pomaranczy. Robilam tez te muffinki z malinami, polecam dodac 3, 4 plaskie lyzki cukru wiecej niz w przepisie Zycze smacznego!! - 18 lut 2016

    konka
    autor:
    1

    Rewelacyjnie puszyste babeczki. Najlepsze spośród wszystkich, które dotychczas robiłam. Kruszonka jak dla mnie jest zdecydowanie za słodka, no ale to rzecz gustu. Na pewno będę używać już tylko tego ciasta jako podstawy do innych wymyślnych muffinek :D Pozdrawiam - 14 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis