Wołowina po meksykańsku

    Wołowina po meksykańsku

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste i szybkie do przygotowania danie meksykańskie. Gulasz z wołowiny duszony w sosie własnym z dodatkiem zmiksowanych miechunek pomidorowych i papryczek chili. Podawane z chrupiącym bekonem, fasolą pinto i cebulą, najlepiej smakuje z tortillą. Pyszne! Zobacz też nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 plastrów bekonu
    • 1 kg wołowiny na gulasz (najlepsza będzie łata wołowa)
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 miechunki pomidorowe
    • 3 zielone papryczki chili, posiekane
    • 750 ml wody
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 340 g ugotowanej fasoli pinto
    • 6 łyżek świeżej kolendry, posiekanej
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 1 limonka, pokrojona na kliny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Na patelni podsmażać bekon przez około 10 minut, aż będzie rumiany. Osączyć na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Po przestygnięciu pokruszyć i odstawić.
    2. Na tłuszczu po bekonie, podsmażyć wołowinę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez kilka minut, aby mięso puściło soki.
    3. W międzyczasie, do blendera włożyć czosnek, miechunki pomidorowe, chili i łyżkę wołowiny i wlać wodę. Zmiksować na jednolitą masę.
    4. Mieszaninę z blendera dodać do wołowiny i doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę bulionową, posolić do smaku, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
    5. Dodać bekon i fasolę, wymieszać. Podawać w miseczkach posypane świeżą kolendrą, posiekaną cebulą i limonką.

    rada

    Zamiast namaczać i gotować suchą fasolę pinto, można dodać fasolę z puszki (będą potrzebne dwie puszki) odsączoną z zalewy. Miechunki pomidorowe również mogą być z puszki.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Wołowina po meksykańsku
    Wołowina po meksykańsku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis