Kurczak w ananasie
1 / 1 Zdjęcie:  Natasha
Następne

Kurczak w ananasie

Prosty i smaczny obiad na ubarwienie tygodnia. To danie jest tak pyszne jak kolorowe! Najlepiej smakuje z ryżem. Jeśli mamy ochotę na słodko-pikantną potrawę, możemy dodać posiekaną papryczkę chili. Zobacz nasz przepis video!

Natasha

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól do smaku
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek zielonej cebulki, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona na 1 cm kawałki
  • 350 g ananasa z puszki wraz z syropem
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Sos sojowy wymieszać z 2 łyżkami oliwy, solą i papryką.
  2. Kurczka pokroić w paski w poprzek włókien, dodać do marynaty i wymieszać. Odstawić.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać paprykę i podsmażać przez 3 minuty. Dodać cebulkę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
  4. Dodać kurczka, marynatę wylać. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż mięso przestanie być w środku różowe.
  5. Syrop z ananasa wlać do miski, dodać skrobię kukurydzianą i dobrze rozmieszać.
  6. Na patelnię dodać ananasa, smażyć przez około 2 minuty, dodać syrop ananasowy, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje.

Zobacz jak to zrobić!

Kurczak w ananasie Kurczak w ananasie

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie