Zapiekanka makaronowa

    Zapiekanka makaronowa

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo dobra i szybka. Polecam na kolację, dzieci będą zachwycone. Polecam do niej makaron świderki!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g dowolnego makaronu (ja daję świderki)
    • 380 g gotowej mieszanki mrożonych warzyw
    • Szynka (dowolna)
    • Ser żółty (do posypania zapiekanki)
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 1/2 łyżki suszonej oregano
    • 3 łyżki oleju
    • sos z "zapiekanka makaronowa - pomysł na"
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 1 szklanka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +30min. inne  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Przed zrobieniem zapiekanki należy wyciągnąć warzywa aby się rozmroziły.
    2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
    4. Do dużego garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażamy.
    5. Do szynki dodajemy rozmrożone warzywa. Do tego dodajemy ugotowany makaron. Chwilę dusimy.
    6. Do mniejszego garnka dodajemy wodę i "pomysł na". Dodajemy śmietanę i gotujemy przez 3 minuty.
    7. Do makaronu dodajemy bazylię i oregano, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach C.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis