Kremowa zupa krewetkowa z curry

    Kremowa zupa krewetkowa z curry

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 77 osób

    Lekko pikantna zupa z owoców morza. Krewetki można zastąpić równą ilością mięsa z kraba lub gotowanym i pokrojonym w plasterki mięsem z homara.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki masła
    • 30 g drobno posiekanej cebuli
    • 30 g drobno posiekanego selera naciowego
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka curry
    • 1/4 łyżeczki papryki w proszku
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 800 ml (3,5 szkl.) bulionu drobiowego
    • 225 g ugotowanych krewetek
    • 120 ml (1/2 szkl.) chudej śmietany
    • 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku
    • 60 ml (1/4 szkl.) brandy
    • 2 zielone cebulki, drobno posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Roztopić masło w garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i czosnek, a następnie podsmażać przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wmieszać mąkę, curry, paprykę i koncentrat pomidorowy. Stopniowo wmieszać bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    2. Dodać krewetki, odkładając po jednej krewetce, która będzie służyć jako dekoracja każdej miseczki z zupą. Wmieszać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i podzielić na porcje. Wlać po równej ilości brandy do każdej porcji. Posypać zieloną cebulką i udekorować krewetkami.

    Rada

    Jeśli zamieni się krewetki na mięso z kraba lub homara lepiej użyć wytrawnej sherry zamiast brandy.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis