Fasolowa sałatka po grecku

    Fasolowa sałatka po grecku

    2polubienia
    9godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedno z moich ulubionych dań z kolekcji wegetariańskiej. Pyszna, wartościowa sałatka z brązowej fasoli, soczewicy i pomidorów. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g brązowej fasoli (suchej)
    • 100 g czerwonej soczewicy (suchej)
    • 1/2 łyżeczki kuminu
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 pomidory pokrojone w kostkę
    • 2 cebule dymki, posiekane
    • 1 cytryna, wyciśnięta
    • 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 4 łyżki oliwy
    • 4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz. 

    1. Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc. Odcedzić, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać soczewicę, kumin, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut, aż fasola będzie miękka.
    2. Do garnka dodać pomidory i cebulkę, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
    3. W miseczce wymieszać sok z cytryny z czosnkiem i oliwą. Dodać do fasoli, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis