Kruche ciasto z malinowym dżemem

    Kruche ciasto z malinowym dżemem

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To skromne z pozoru ciasto, jest wyśmienite! Kruche ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, pachnące przyprawami korzennymi i przełożone dżemem malinowym. Palce lizać!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Kruche ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 200 g zmielonych migdałów
    • 80 g cukru kryształu
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 szczypta mielonego kardamonu
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • 250 g masła
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 2 krople aromatu waniliowego
    • Do przełożenia
    • 200 g niskosłodzonego dżemu malinowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 kieliszek likieru wiśniowego

    • żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Na stolnicy wymieszać mąkę z migdałami, cukrem i przyprawami, dodać masło i wysiekać, żeby przypominało kruszonkę. Dodać jajko i żółtka oraz aromat waniliowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Lekko natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 25 cm.
    3. Z ciasta odkroić 1/3, a resztę rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy.
    4. Dżem wymieszać z sokiem z cytryny i likierem, równomiernie rozprowadzić na kruchym spodzie.
    5. Resztę ciasta cienko rozwałkować i pokroić na paski centymetrowej szerokości. Na wierzchu ciasta ułożyć kratkę z pasków i posmarować rozmąconym żółtkiem.
    6. Piec przez 45 minut na złoty kolor.

    zamiennik

    Można użyć dżemu o innym smaku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis