Zaloguj się Zarejestruj się

Kruche ciasto z malinowym dżemem

To skromne z pozoru ciasto, jest wyśmienite! Kruche ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, pachnące przyprawami korzennymi i przełożone dżemem malinowym. Palce lizać!

jadźka4 Małopolskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 20 

  • Kruche ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 80 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • Do przełożenia
  • 200 g niskosłodzonego dżemu malinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kieliszek likieru wiśniowego

  • żółtko

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

  1. Na stolnicy wymieszać mąkę z migdałami, cukrem i przyprawami, dodać masło i wysiekać, żeby przypominało kruszonkę. Dodać jajko i żółtka oraz aromat waniliowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Lekko natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 25 cm.
  3. Z ciasta odkroić 1/3, a resztę rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy.
  4. Dżem wymieszać z sokiem z cytryny i likierem, równomiernie rozprowadzić na kruchym spodzie.
  5. Resztę ciasta cienko rozwałkować i pokroić na paski centymetrowej szerokości. Na wierzchu ciasta ułożyć kratkę z pasków i posmarować rozmąconym żółtkiem.
  6. Piec przez 45 minut na złoty kolor.

zamiennik

Można użyć dżemu o innym smaku.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie