Musaka z wołowiną

    Musaka z wołowiną

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To pyszne danie pierwszy raz jadłam w Grecji, gdzie uchodzi za potrawę narodową, a zaraz po powrocie postanowiłam sobie je przyrządzić. Zapiekane warstwy bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów. Wyśmienite!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie bakłażany
    • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
    • 3 cebule, posiekane
    • 600 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 jajko
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki gorącej wody
    • 2 mięsiste pomidory pokrojone w plastry
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • świeża bazylia do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko obsmażyć na części rozgrzanej oliwy. Przełożyć na talerz.
    2. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać mięso i podsmażać przez kilka minut, cały czas mieszając, aż się przyrumieni.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić i posypać bułką tartą naczynie żaroodporne.
    4. W miseczce wymieszać jajko ze śmietaną, ziołami, doprawić solą i pieprzem i dodać do mięsa, dobrze wymieszać.
    5. W naczyniu żaroodpornym układać plastry bakłażana, przekładając sosem mięsnym. Na wierzchu powinien być bakłażan.
    6. W miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy z gorącą wodą i polać potrawę. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, skropić oliwą i posypać bułką tartą.
    7. Piec przez 30 minut. Podawać w naczyniu, w którym było zapiekane. Udekorować listkami bazylii. Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis