Tradycyjne kopytka

    Tradycyjne kopytka

    29polubień
    40min.


    Zrobione przez 291 osób

    Szybki, prosty, niezawodny sposób na sycący obiad dla całej rodziny. Jedynym wyzwaniem jest opanowanie odpowiedniej proporcji ziemniaków i mąki, aby kopytka wyszły pysznie mięciutkie.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo dokładnie utłuc.
    2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy.
    3. W dużej misce ziemniaki wymieszać z jajkami, doprawić solą i stopniowo dosypywać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto ręką. W zależności od rodzaju ziemniaków, mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk, ale również nie było zbyt twarde.
    4. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, formować wałki i kroić je na około 2 cm kawałki. Od razu wrzucać partiami na gotującą się wodę. Wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, śmietaną lub roztopionym masłem.

    rada

    Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    23

    Moje pierwsze w życiu i wyszły przepyszne - 19 lut 2015

    MagdalenaZangerle
    9

    Robilam drugi raz w zyciu, pierwszy raz dwadziescia Lat temu. Wyszły absolutnie wspaniałe! Nie miałam standardowej szklanki wiec odmierzylam 500ml maki, było za mało i myśle ze dodałam jeszcze z 200ml. Na gramy nie mam pojęcia ile to bedzie... - 06 lis 2015

    MałgorzataMatusiak
    1

    Bardzo dobry przepis ! Wyszły mięciutkie pyszne po prostu. Mojemu mężowi i synkowi bardzo smakowały siedzieli i zajadali we dwójkę. - 19 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis