Lekka sałatka ziemniaczana

    Lekka sałatka ziemniaczana

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna, szybka i lekka sałatka z ziemniakami, papryką i pomidorami, z dodatkiem oliwek i ogórków kiszonych. Doskonały dodatek do mięs z grilla na letnie popołudnie.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 ziemniaki
    • 2 żółte papryki, pokrojone w kostkę
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
    • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1/2 słoiczka czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
    • 3 ogórki kiszone, pokrojone w plastry
    • Sos
    • 2 łyżki octu
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżka posiekanego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, przestudzić, obrać i pokroić w kostkę.
    2. W misce wymieszać ziemniaki z papryką, pomidorami, oliwkami i ogórkami.
    3. W małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki na sos. Zakręcić i energicznie potrząsać, aż powstanie jednolity sos.
    4. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Przed podaniem posypać koperkiem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis