Marcepanowy tort ponczowy

    Marcepanowy tort ponczowy

    1polubienie
    9godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis to majstersztyk sztuki cukierniczej. Przygotowanie jest czasochłonne i wymaga trochę wprawy, ale efekt jest fantastyczny. Bardzo wykwintny tort na wyjątkowe okazje!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Biszkopt
    • 8 jajek
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Poncz
    • 1 cytryna, wycisnięta
    • 2 pomarańcze, wyciśnięte
    • 50 ml rumu
    • 1 łyżka cukru kryształu
    • Do przełożenia
    • 3 łyżki marmolady pomarańczowej
    • 200 g gotowej masy marcepanowej
    • 200 g cukru pudru
    • 200 g dżemu morelowego
    • 100 ml rumu
    • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
    • 100 g płatków migdałowych do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.45min. 

      Biszkopt

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić i oprószyć mąką tortownicę.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku, mieszając po każdorazowym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i mąką ziemniaczaną, dodać do masy jajecznej i wymieszać.
    3. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez 45 minut. Upieczony biszkopt przykryć i odstawić na noc.
    4. Na drugi dzień przekroić biszkopt na 3 blaty. Wymieszać składniki na poncz i nasączyć nim każdy blat.
    5. Dwa górne blaty przełożyć marmoladą pomarańczową. Macepan cienko rozwałkować, posypując stolnicę cukrem pudrem. Gdy masa wchłonie około 100 g cukru pudru, wyciąć z niej krążek o średnicy biszkoptu i odłożyć na bok. Pozostały marcepan zmieszać z połową rumu i rozsmarować na dolnym krążku, ułożyć na nim dwa blaty posmarowane dżemem i lekko przycisnąć.
    6. Z pozostałego cukru pudru i rumu utrzeć lśniący lukier. Odłożyć 2 łyżki i wymieszać z kakao.
    7. Morelowy dżem podgrzać w rondelku, a następnie zmiksować. Wierzch tortu równomiernie pokryć glazurą morelową, przykryć krążkiem z marcepanu, lekko docisnąć, a na nim rozprowadzić biały lukier. Boki tortu pokryć lukrem i posypać płatkami migdałowymi. Lukier z kakao przełożyć do szprycy i udekorować wierzch, rysując spiralę. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis